LOCATIE1

SEVERENTUNNEL

Eén van de grootste hinderklussen van 2014 én 2015 was de verlenging van de Severentunnel. Ruim zeven maanden ging de Severentunnel dicht omdat hij verlengd moest worden. Want straks moeten de rijstroken van en naar de A2-tunnel bovenop de Severentunnel aangelegd worden. En daar was de tunnel vroeger niet lang genoeg voor.

Sinds 1 mei 2015 kunnen auto’s, (brom)fietsers en voetgangers hier weer oversteken. Dat was goed nieuws voor de buurtbewoners. Want het was toch wel vervelend, elke keer weer dat stukje omrijden. Een mijlpaal dus voor de omgeving. En natuurlijk ook voor het project. Weer een stap vooruit in het totale uitvoeringsproces!

MOSASAURUSSEN

Op de tunnelwanden is aan beide kanten een mosasaurus aangebracht. Dat is geen toeval, want in de Maastrichtse mergellagen zijn vaker fossiele resten van dit reusachtige zeedier gevonden. Niet tijdens het graafwerk voor de tunnel, maar wel bijvoorbeeld in een nabijgelegen groeve. In het Natuurhistorisch Museum Maastricht is zelfs een tijd lang de tentoonstelling ‘CSI Mosasaurus’ te zien geweest. Kortom: het onderwaterdier dat vroeger op jacht ging in de zee die over Zuid-Limburg lag, spreekt volop tot de verbeelding. Dat is de reden waarvoor hij een speciaal tunnelplekje krijgt.

Over de precieze vormgeving van de mosasaurussen is goed nagedacht. Het was erg belangrijk dat de tunnel optisch korter zou lijken, om zo te zorgen voor een veilig gevoel. Daarom werden de golvende lijnen en de ribben van de mosasaurus op deze manier geschilderd.


Informatiecentrum

Sla rechtsaf naar P. de Coubertinweg

190m

Sla linksaf naar Stadionweg

400m

Severentunnel