LOCATIE5

VOETGANGERSBRUG HEERDERWEG (ZUIDELIJKE RICHTING)

Bij knooppunt Europaplein werd het allereerste begin gemaakt met de bouw van de A2-tunnel. Hier ging op 29 februari 2012 de eerste schop in de grond en in oktober 2013 was de betonnen ruwbouw voor dit zuidelijke deel - met een lengte van ongeveer 700 meter - gereed. Dat de ruwbouw hier klaar is, wilt niet zeggen dat het werk is neergelegd. Hoewel het minder zichtbaar is, wordt nog steeds hard doorgewerkt in de tunnel bij Europaplein. Want er moet veel voorbereidend werk plaatsvinden voor het installeren van de ruim 50 verkeers- en tunneltechnische installaties. En dat begint heel gewoontjes, met het installeren van roostervloeren voor de vlucht- en dienstgangen in het middentunnelkanaal en de aanleg van kabelgoten.

VOETGANGERSBRUG HEERDERWEG (NOORDELIJKE RICHTING)

De bouw van de A2-tunnel gebeurt volgens een vaste bouwmethode, de zogenaamde tunnelbouwtrein. Aansluitend op het tunnelwerk Europaplein, net onder deze voetgangersbrug, trekt de tunnelbouwtrein richting het noorden door de stad. Elke week vindt een andere bouwactiviteit plaats, van het graafwerk voor de bouwkuipwanden tot en met de betonstort.

Het betonwerk is hier in volle gang. Moot voor moot bouwen we de A2-tunnel op. Dat begint met een werkvloer: een vlakke, betonnen ondergrond van enkele centimeters, waarop de tunnelbouwers hun werk kunnen uitvoeren. Bovenop de werkvloer komt de A2-tunnelvoer, waarna de wanden van de A2-tunnelbuis volgen. Daarop komt een tussenvloer, de wanden van de N2-tunnelbuis en tenslotte het tunneldak. De onderste tunnelbuizen noemen we A2-buizen omdat deze bestemd zijn voor doorgaand verkeer, richting Eindhoven of Luik. De bovenste tunnelbuizen zijn de zogenaamde N2-buizen, voor lokaal en regionaal verkeer.

TUNNELWEETJE

De bouwkuip voor de A2-tunnel is onderverdeeld in moten. Elke moot is 24 meter lang. Bij Europaplein-Zuid ligt moot 1. De laatste moot - moot 108 - ligt bij kruispunt Geusselt. U staat hier boven tunnelmoot 30.


Verkeersbrug Scharnerweg

Ga zuidelijk op Oranjeplein (parallel met de bouwkuip, naast de bouwweg)

250m

Weg vervolgen naar Nassaulaan

181m

Sla rechtsaf bij Adelbert van Scharnlaan en neem de trap

50m

Voetgangersbrug Heerderweg